Wat zijn slimme sensoren? Hoe gebruik je slimme sensoren in je huis?

Wat zijn slimme sensoren? Hoe gebruik je slimme sensoren in je huis?

Wat zijn slimme sensoren?

Slimme sensoren zijn de zintuigen van je woning, ze weten bijvoorbeeld als er ergens brand of beweging is, of een bepaalde deur open of dicht is en wat de temperatuur is. Als je de sensoren koppelt aan het hart van je Smart Home (het basisstation) kun je de informatie niet alleen zien maar ook apparaten koppelen en opdrachten laten uitvoeren. Dan zijn ze pas echt slim! Lees verder om te weten hoe de verschillende sensoren werken.

Veel sensoren werken op batterijen waardoor ze makkelijk overal te plaatsen zijn. Ze zijn compact waardoor ze bijna niet opvallen in het interieur. De batterijen gaan gemiddeld 1 tot 2 jaar mee, afhankelijk van het merk en hoe je hem hebt ingesteld (hoe vaker je instelt dat hij moet meten, hoe sneller de batterij leeg gaat)

Wat zijn de meest gebruikte sensoren?

Bewegingssensoren: Deze sensoren weten of er beweging en dus of er iemand in een ruimte is. Ze zijn heel goed te gebruiken als automatische schakelaar voor verlichting of als bewaking als je niet thuis bent.

Deur- en Raamsensoren: Deze sensoren meten of een deur of raam open of dicht is. Niet alleen handig om te weten als je ongewenst bezoek hebt, maar ook om automatisch de verwarming uit te zetten als je een raam hebt vergeten dicht te doen (in combinatie met slimme thermostaten).

Temperatuursensoren: Deze meten de temperatuur op een specifieke plek in je huis. Handig om bijvoorbeeld je slimme verwarming automatisch aan/uit te laten gaan in de ruimte die jij wil, wanneer er een bepaalde temperatuur bereikt is. 

Vochtsensoren: Deze meten het vochtpercentage op een specifieke plek in je huis. Zo kun je bijvoorbeeld de ventilator op de badkamer automatisch uit laten gaan als het vochtpercentage gedaald is naar het gewenste percentage.

CO- en Rookmelders: Deze meten de hoeveelheid CO of als er rook is in een ruimte. Altijd handig om als je niet thuis bent te weten als er iets aan de hand is zodat je meteen actie kunt ondernemen.

Watersensoren: Deze meten of er ergens wateroverlast is, bijvoorbeeld in je kelder, bij de wasmachine of in de badkamer.

Lichtsensoren: Deze meten of het licht of donker is, handig om bijvoorbeeld een buitenlamp mee aan te sturen.

Multisensoren: De naam zegt het al, deze kunnen een combinatie zijn van bovenstaande sensoren, bijvoorbeeld licht, beweging en temperatuur.

Tip! Gebruik je sensoren voor beveiliging? Vaak zijn sensoren die voor de beveiliging gebruikt worden ook uitgerust met een sabotage beveiliging (ook wel schok- of tamperbeveiliging) genoemd. Hierdoor waarschuwt de sensor als ermee geknoeid wordt, bijvoorbeeld als hij van de muur wordt getrokken. Bekijk voor aanschaf altijd of het specifieke product deze beveiliging heeft.

 

Hoe kun je slimme sensoren bedienen?

Slimme sensoren werken altijd alleen in combinatie met een controller/bridge van een bepaald merk, of met een totaaloplossing zoals Homey. In de app van de fabrikant of Homey kun je de sensoren uitlezen, instellen en deze eventueel laten samenwerken met andere apparaten of sensoren. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!  

Slimme sensoren in de praktijk

  1. Brandbeveilging (Rookmelder)

Op je zolderkamer is brand uitgebroken, de rookmelder piept maar er is niemand in huis om de piep te horen! Je krijgt een push melding op je telefoon, er is brand! Zo kun je meteen handelen en de schade beperken.

  1. Automatisering lampen (bewegingssensoren en deur- raamsensoren)

Je komt 's avonds thuis, opent de deur en het licht in de gang springt automatisch aan. Je loopt door naar de woonkamer waar nu ook het licht is gaan branden. Het licht in de gang schakelt vanzelf weer uit als er een periode geen beweging is. Efficiënt en goed voor de energierekening.

  1. Lekkende wasmachine (watersensor in combinatie met slimme stekker)

De wasmachine staat te draaien en jij bent elders in het huis bezig met klusjes of met de kinderen. Niks aan de hand lijkt het, maar schijn bedriegt. Er lekt water uit de wasmachine! Je krijgt een push melding op je telefoon: water in de waskamer! Je slimme stekker heeft de stroom gelukkig al van de wasmachine afgehaald. Dat had veel erger kunnen eindigen!

 4. Kapotte ketel (Koolmonoxide melder in combinatie met slimme lampen)

Je verwarmingsketel is kapot, langzaam loopt de kelder vol met het reukloze maar uiterst gevaarlijke CO. Dicht bij de grond ligt een co melder die begin te piepen, overal in huis veranderen de lampen in de kleur blauw, Koolmonoxide gedetecteerd! Wees er op tijd van op de hoogte, de brandweer noemt Koolmonoxide niet voor niets een sluipmoordenaar.

 5. Prettig 's nachts naar de wc

Je wordt 's nachts wakker en loopt naar de WC, het licht gaat automatisch aan maar is gedimd zodat je niet te wakker wordt. Je hoeft er zelfs niet aan te denken om het weer uit te doen, dat gaat allemaal lekker vanzelf.

Uiteraard is dit slechts een greep uit de mogelijkheden die je hebt met slimme sensoren. Laat je fantasie de vrije loopt en ga aan de slag!

Vorig artikel Win dit INNR Slimme Lampen pakket! ( T.w.v. € 114.98 )
Volgend artikel Wat is een Smart Home?

Laat een reactie achter

Reacties moeten eerst goedgekeurd worden

* Verplicht veld