Wat gaat 5G voor het Smart Home van de toekomst betekenen?

Wat gaat 5G voor het Smart Home van de toekomst betekenen?

Wat is 5G en wanneer kunnen we het gebruiken?

Het 5G netwerk komt eraan. Er is al veel over gezegd als zijnde de toekomst van de mobiele technologie. Deze volgende stap na het 4G netwerk belooft vele malen sneller, energiezuiniger en stabieler te zijn dan alles wat we eerder hebben gezien. In de loop van 2020 zal het nieuwe netwerk in Nederland geïntroduceerd worden en in 2025 zal iedereen op 5G zitten.

Wat zijn de voordelen van 5G ten opzichte van bestaande technologie

Om te beginnen gaat het razend snel. Er word gesuggereerd dat 5G tot 100 keer sneller zal zijn dan 4G. Met snelheden van 20Gb per seconde is dat een behoorlijk verschil met zijn voorganger, 4G. Tot nu toe lijken die cijfers ook echt te kloppen. Niet onbelangrijk is dat 5G ook stabieler en energiezuiniger is.

Nieuwe mogelijkheden zowel buitenshuis als binnenshuis

Smart home apparaten zoals slimme lampen, deurbellen en camera’s zijn een geweldige manier om alles wat er in en rondom je huis gebeurt te monitoren. Ze kunnen zorgen voor kostenbesparingen, een stuk veiligheid maar natuurlijk ook voor gemak. Het 5G netwerk zal niet alleen voor mobiele toepassingen of zaken zoals bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s een revolutie betekenen. Het biedt ook nieuwe mogelijkheden voor het IOT (internet of things) apparaten.

Smart home en de bestaande technologieën

Veel apparaten staan op dit moment al continu in verbinding met je thuisnetwerk of een controller. Bij veel van deze producten heb je ook via 4G al overal toegang tot je smart home. Er zitten echter flinke beperkingen aan bestaande technologieën en protocollen zoals Wi-Fi en Bleutooth. 5G zal hierin wellicht een nieuwe weg inslaan.

Een nieuwe 5G generatie smart home producten

De makers van slimme producten zijn nu al bezig met de voorbereidingen op het 5G netwerk. Het is goed mogelijk dat nieuwe producten direct communiceren met het 5G netwerk. Hierdoor is Wi-Fi of bluetooth is niet altijd meer nodig. Bijkomend voordeel zou zijn dat de producten hetzelfde protocol gebruiken. Dit zal de communicatie met en tussen apparaten efficiënter en stabieler maken.

Smart apparaten kunnen altijd en overal verbonden zijn

Of je nu binnen bent, buiten of 3 straten verder. Alle apparaten die direct met 5G verbonden zijn hebben altijd en overal een goede en stabiele verbinding. Je bent niet meer afhankelijk van het Wifi signaal en apparaten kunnen permanent aan blijven staan zonder invloed te hebben op andere apparaten. Beveiligingscamera’s kunnen bijvoorbeeld 24 uur per dag blijven opnemen zonder dat ze bandbreedte weghalen voor andere apparaten. 

IoT

Iedereen tegelijkertijd online zonder beperkingen

Met 5G beschikt iedereen 24/7 over een enorme bandbreedte. Momenteel heeft het internetgebruik van ieder gezinslid en ieder (slim) apparaat invloed op de snelheid en stabiliteit van het betreffende netwerk. Naarmate meer apparaten slim worden en 24 uur per dag verbonden zijn zal dit een steeds grotere druk leggen op de thuisnetwerken. Met 5G is dit mogelijk verleden tijd.

Vrijwel geen vertraging meer: bijna real-time

De beelden van je beveiligingscamera zullen bijna live te zien zijn op je telefoon. Er zitten slechts enkele milliseconden vertraging in. Ook voor slimme deurbellen, slimme sloten, en rook- of CO-melders die snel een bericht moeten sturen als er iets aan de hand is, brengt het 5G een groot voordeel met zich mee.

AR, VR en Gaming

Om online te gamen is de 5G-snelheid ook een uitkomst, zeker bij VR (Virtual Reality) en AR (Augmented Reality). Waar nu de Wi-Fi soms langzamer werd bij zwaardere spellen, of als het door meerdere mensen werd gespeeld, laat 5G een constante stabiele belevenis zien, zowel in beeld als in geluid.

Tot slot

Neem een kijkje in je huis. Hoeveel apparaten gebruiken op een bepaalde manier al een draadloze verbinding? Het is waarschijnlijk dat je tv, gameconsoles, smartphones, smartwatches, tablets, lampen, thermostaat en laptops allemaal afhankelijk zijn van een sterke draadloze verbinding om effectief te werken. Grote kans dus dat 5G daarbij in de toekomst een belangrijke rol in zal gaan spelen.

Zal 5G de nieuwe standaard worden voor je Smart home? Wij houden je op de hoogte!

Vorig artikel Slimme rookmelder? Dit moet je erover weten!
Volgend artikel Lifx komt met nieuwe techniek lampen naar Nederland

Laat een reactie achter

Reacties moeten eerst goedgekeurd worden

* Verplicht veld